Claudia Robbens


Album

Met ‘Who you want to be’, brengt Claudia Robbens op haar album zowel swingende als mooie rustige songs. Na veel sessiewerk en optredens en het verlangen om eigen werk op te nemen mag het resultaat er zijn. Een prachtige bundel muziek dat illustreert het vertrouwen van de muzikanten die in haar geloofden en meewerkten om haar wens te verwezenlijken.

Op dit album blijft Claudia dicht bij haarzelf. Liedjes over het leven, hoop en liefde werden in een jaar tijd geschreven. Alles eerst thuis aan piano om het later uit te werken met de muzikanten.

‘De energie die ik had om te schrijven was enorm en soms vraag ik mij af waar het allemaal vandaan kwam’. Het ging allemaal zo ongedwongen. Gitarist Kim Wijsbeek ontmoette ik in 2015 via een goede vriend van mij en al snel had ik het vertrouwen om hem te vragen om met mij te werken aan een album. Daarna ging eigenlijk alles vanzelf en werden we omringd door inspirerende muzikanten die wilden meewerken aan de totstandkoming van ‘Who you want to be’.
Ik wilde zo graag mooie afwisselende songs schrijven en helemaal sturen is soms niet mogelijk maar toch had ik inspiratie om in verschillende moods te schrijven. Samen met Kim Wijsbeek en inspirator Jeroen Timmers zijn sferen goed opgepakt en hebben we het zo kunnen neerzetten als ik voelde’.


Studio

De studio werd al snel gevonden. Robbens nam in 2015 ‘Wake up Now’ op, een anti bont protestliedje in de van der Bunt studio in Utrecht. Er was gelijk een click met producer Andre van der Bunt en violist Joost van Es die de vioolpartij voor zijn rekening had genomen. Begin 2016 besloten Claudia, Kim en Andre met elkaar te gaan samenwerken voor het album. De songs waren goed en vanuit een drietal muzikanten moest nu gezocht worden naar medemuzikanten. 

Al snel werd duidelijk welke invulling gegeven kon worden aan de liedjes met fluwelen maar ook rauwe randjes. De basis met gitaar en bas was door Kim Wijsbeek en Robbens vaste bassist, Dick Hoppe al vastgelegd. In de mix van pop, rock, blues en americana kwam ze terecht bij Gregor Hamilton (toetsten) waarmee zij in 1997 de song ‘Dat liefde zo moet zijn’ had geschreven en de tweede plaats behaalde in de voorronde van het Nationaal Songfestival.

BJ Baartmans op slide, Ferry Lagendijk op hammond, Jan van Bijnen op pedalsteel, Arie Verhaar op drums en Joost van Es op viool. Background vocals door Robbens zelf en Eric Kerns (USA). Claudia wist dat met Andre aan het stuur van de productie alles wel goed zat. Een prima match een bescheiden man van weinig woorden en precies weet wat wel en niet werkt. Andre is sympathiek en zorgt voor de perfecte sfeer waarin je helemaal jezelf kunt zijn en dat is zo fijn om het optimale uit jezelf te halen.


Het materiaal was er, de arrangementen ook het was nu zoeken naar lekkere en uitdagende grooves. Basis gitaar en bas waren al ingespeeld door Kim en Dick. Het is een groot voordeel als je elkaars smaak en liefde kan delen van muziek en de dezelfde stijl muziek je aanspreekt. Magic ontstond al snel toen Arie Verhaar de partijen kwam in drummen. Kim werkte thuis aan de overige gitaarpartijen en uiteraard ook met het uitwerken van stukken met Claudia. Nog twee songs zouden volgen.

‘Het was een heftige periode de laatste tijd en ik kon niet anders dan hier iets over schrijven en dan is muziek soms de redding van je emoties. Lastige was dan wel weer welke nummers zouden doorgaan en welke niet. Een geweldige tijd is het om omringd te mogen zijn met ervaren lieve muzikanten. Allen stonden ze voor mij klaar en hebben mij aangemoedigd in de muziek en er voor gezorgd dat ‘Who you want to be’ tot stand kon komen’.

Robbens is een expressieve zangeres en talentvol schrijfster geboren in Den Haag in een muzikaal gezin omringd met zowel klassieke- als jazz muziek. Waar moeder de area’s beoefende werd op de achtergrond Louis Armstrong grijs gedraaid. Al op zeer jonge leeftijd werd het al duidelijk dat Claudia alles wat te maken had met muziek naar zich toetrok. Zo zong ze op de lagere school als clowntje het winnende liedje in het programma Klassenwerk en eigende ze zich alle musical hoofdrollen toe zoals Madame de Pompadour. Ze organiseerde toneelmiddagen met sketches en zette schoolbandjes op. De passie voor muziek was er en groeide.

Passie voor muziek en het hart om zich in te zetten voor de aarde twee grote idealen die Robbens tot de dag van vandaag nastreeft. ‘Zo werd ik door de jaren heen geraakt door Jazz, Folk en Bluesmuziek waarin ik die emoties die ik droeg zo goed herkende.Mijn eerste echte bandje was een Antilliaans trio en ik zong in Spaans en Papiamento. We speelden veel voor de radio en traden regelmatig op voor ambassades. Mensen konden soms niet geloven dat ik een Haagsche dame was en dat was een mooi compliment. Enkele jaren later stopte ik met het trio om mijn eerste singel op te nemen met Robby van Leeuwen van Shocking Blue. Sessiewerk in de pop en reggae scene volgde en in 1981 zong ik in de studio van Catmusic allerlei stemmen in. Ik heb altijd goed stemmen kunnen imiteren en zong van Barbra Streisand, Shirley Bassey, Carpenters tot ABBA en yess dat was het begin van MORE STARS, het project van Jaap Eggermont deel 2 met de songs van ABBA onder een beatline was geboren. Ik zong alle ABBA vocals in twee avonden in en het was een geweldige belevenis. We behaalden goud met de plaat en ik vond het heel leuk om in de huid van de ABBA dames te kruipen. In ’84 ontmoette ik Ferdi en Rob Bolland en de vriendelijke excentrieke manager Frits Hirshland. Gek genoeg had ik nog niet zo veel podium ervaring daar ik veelal sessies deed en wat minder voor publiek stond. Rob vroeg mij mee te zingen met een liedje aan piano en het liedje raakte ons allen. Onder begeleiding van platenbaas Willem van Kooten schreven ze mij in voor het Nationale Songfestival met de twee liedjes ‘Dans je leven lang’ en ‘Nooit vergeten’. Mijn make up en kleding was prachtig terwijl ik mij daar het meest zorgen over maakte maar mijn stem zat vol met trillingen door onervarenheid op de bühne brak mijn stem en knikten mijn knieën.


Ik moest de bühne op en in de jaren daarna zong ik in vele jazzclubs van Den Haag. Ik had het geluk om te werken en te schrijven met jazzpianist Bert van der Brink, Rob van der Broeck en andere muzikanten. Om wat geld te verdienen trok ik als bandartieste door Duitsland en Nederland met de jaren 80 soul muziek. Ik deed zo veel ervaring op en kwam in de gekste tenten maar wel de leukste. Mijn haren kleurden mee in de muziekstijlen die ik zong en ik zong en zong. In de Brabantse hallen werd ik van de kleine bühne gehaald om op de big stage mijn country liedjes te vertolken. In 1989 zong ik onder de naam Claudia Robine het duet ‘Members only’ in samen met Albert West, dit nummer verscheen op het album ‘25 jaar Albert West’. Ik liet mij ook verleiden om aan Italo projecten mee te doen, een grote rage waar veel jongens succes mee scoorde in de jaren 80/90 en hoorde dat ik een succesvolle Italo zangeres onder pseudoniem was ver over de grenzen. Ups-and-downs die er bij horen en je maken tot wie je bent en wie je wilt zijn’.

Ik liet alles los en ging schrijven en het heeft wat jaren gekost om de rust te vinden om mij te richten op iets wat ik al zo lang wilde doen. Een album met eigen werk met verhalen over het leven, over onze prachtige aarde waar we zuinig op moeten zijn en hoop en liefde; onlosmakelijk verbonden aan mij en de muziek. ‘Who you want to be’ alles kan en laat je niet weerhouden om je wensen te doen laten uitkomen.